Penyakit Yang Buat Seseorang Buta Pada Umur 20an

Penyakit “Leber’s Hereditary Optic Neuropathy” atau LHON merupakan penyakit yang akan menyebabkan seseorang jadi buta ketika umur menjangkau 20an. Penyakit ini amat jarang berlaku. Apa yang menyebabkan jadi buta ialah ia akan memusnahkan sel dalam urat penglihatan. Ia boleh dihadapi oleh sesiapa saje, termasuk yang tiada latar belakang keluarga dengan penyakit ini. LHON hanya boleh dituruni oleh ibu, kepada anak2nya.

Anak kepada pasangan Jimmy Appleton, 39 tahun, dan Sherie, 37, antara yang menghidapi penyakit ini. Ketujuh-tujuh anak mereka penghidap LHON. Anak sulung mereka, Samuel, 20 tahun telah pun kehilangan deria penglihatannya. Pasangan suami isteri ini tidak mengetahui tentang penyakit yang dialami oleh anak2 mereka. Tetapi pemeriksaan keatas Samuel untuk mengesan kanser telah menemukan penyakit ini. Pemeriksaan tersebut dilakukan seminggu sebelum Samuel menjadi buta.

1.

Kiri ke kanan: Samuel, 20, Willow, 7, Jimmy, 39, Flynn, 8, Sherie, 37, Jim-Bob, 10 bulan, Quinn, 5, Pheonix, 20 dan Eli, 3

Untuk membuatkan anak2 mereka merasai nikmat kehidupan, Jimmy dan Sherie ingin menunjukkan keseluruhan dunia sebelum anak2 mereka menjadi buta.

Kesiannya.. Bersiap sedia untuk jadi buta..
🙁

2.

3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.