Puak Polahi – Kahwin Sesama Ahli Keluarga

Suku kaum Polahi antara puak yang sedang berjuang mempertahankan kaumnya yang semakin hilang. Puak ini boleh ditemui di pedalaman hutan Gunung Boliyohuto, daerah Paguyaman, Suwawa, dan Sumalata, indonesia.

Kaum Polahi dikatakan bersikap tertutup kerana takut untuk bertemu orang luar. Agama yang mereka anuti ialah agama tradisional dimana mereka percaya kekuasaan alam semulajadi. Ahli kaum ini mempunyai tempat tinggal tetap. Tetapi mereka juga akan berpindah sekiranya terdapat ahli keluarga yang meninggal.

Dan berbalik kepada tajuk, demi mengekalkan dan mempertahankan keturunan, ahli keluarga dalam puak ini akan kahwin sesama mereka! Mereka akan ke sungai apabila perkahwinan ingin dilangsungkan. Air sungai disiram beserta bacaan mantera. Siap. Berikut antara salah satu kisah keluarga dalam kaum ini.

Ketua mereka, Baba Manio mempunyai 2 isteri Mama Tanio dan Hasimah, tetapi telah meninggal. Hasimah merupakan adik beradik Baba Manio. Dari perkahwinan Baba Manio dengan Mama Tanio pula, dapatlah Babuta dan Laiya. Dan Babuta dan Laiya telah berkahwin.

1.

Kebiasaannya, jika berkahwin dengan saudara terdekat, bayi yang dilahirkan akan mengalami kekurangan fizikal. Namun perkara ini tidak pernah berlaku dalam Suku kaum Polahi.

2.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.