Remaja Yang Tiada Ingatan Jangka Pendek

Ricky Dean, remaja berusia 19 mengalami masalah ingatan. Apa yang dialaminya ialah dia tidak mampu untuk mengingati sesuatu perkara walaupun untuk jangka masa yang singkat. Kalau singkat pun tak ingat, jangka masa panjang pun memang dia tak ingat. Di rumah terdapat papan hitam dan ibu bapanya menulis senarai apa yang perlu dilakukannya. Perkara asas seperti makan, minum dan mandi perlu disenaraikan kerana Dean tidak mengingatinya. Sebagai contoh, untuk mandi, ibunya akan memaklumkan berapa lama dia perlu lakukannya. Kalau tak, sejam pun dia masih mandi. Dan dia juga diberi iPhone yang mengandungi segala maklumat penting dan senarai apa yang perlu dia buat.

1.

Dean mengalami kekurangan oksigen ketika dilahirkan. Ketika kecil, dia menghidapi autism dan ketika ujian brain scan dijalankan pada umur 12 tahun, dia disahkan mengalami masalah ingatan ini. Keadaan yang dialaminya agak unik kerana campuran antara autism dan masalah ingatan.

Mesti sukar hidup dia. Terpaksa bergantung dengan ibu bapa dan orang disekeliling.. Tapi ada 1 persoalan, macamana dia tau nak tekan2 iphone tu yer? Hmm..

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.