Cara Lajukan Komputer-Laptop-PC

Nak melajukan komputer tapi tak pandai? Komputer, laptop atau PC anda perlahan dan lembab? Kami akan tunjukkan cara mudah dan percuma untuk lajukan komputer anda.

Pertama:
Delete file dan software yang tidak diperlukan di Local Disk (C:)

Kedua:
Download 2 software iaitu CCleaner dan Defraggler secara percuma. KLIK SINI. Jangan risau kerana saiz file kedua-dua software ni kecik je.

CCleaner – “learn how to clean your PC / system – Piriform.” Maksudnya ia akan padam apa yang tak perlu dalam sistem.

Defraggler – “Disk Defragmenter is a tool that rearranges the data on your hard disk and reunites fragmented files so your computer can run more efficiently – Microsoft.” Maksud mudahnya, ia menyusun semula data dalam hard disk untuk melancarkan sistem komputer.

Jom kita mula!

1. Masuk laman web Piriform. Ikut anak panah tu.
cara lajukan komputer 1

2. Klik download.
cara lajukan komputer 2

3. Ikut anak panah.
cara lajukan komputer 3

4. Download akan bermula secara automatik.
cara lajukan komputer 4

5. Install CCleaner.
cara lajukan komputer 13

6. Install.
cara lajukan komputer 14

7. Ikut seperti dalam gambar dan Run. Siap!
cara lajukan komputer 15

8. Sekarang download Defraggler.
cara lajukan komputer 2

9. Klik download.
cara lajukan komputer 5

10. Ikut anak panah.
cara lajukan komputer 6

11. Install.
cara lajukan komputer 7

12. Install.
cara lajukan komputer 8

13. Pilih C: dan tekan Defrag.
cara lajukan komputer 10

14. Dalam proses.
cara lajukan komputer 11

15. Siap!
cara lajukan komputer 12
Anda akan rasa komputer lebih lancar. Jika tak lancar banyak pun, akan ada perbezaan sebelum dan selepas. Kalau tak lancar jugak, pergi kedai, cakap nak format 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.