Gambar Pembedahan Doktor Religa

Pada tahun 1987, James Stanfield yang merupakan seorang jurugambar telah merakam foto yang memberi makna istimewa untuk seseorang. Dia merakam gambar pakar bedah jantung, Dr. Zbigniew Religa yang sedang melihat “monitor” untuk memantau keadaan semasa pesakit. Pesakit tersebut menjalani pembedahan jantung dan prosedur itu memakan masa hampir 23 jam. Di dalam gambar itu juga, kelihatan pembantu Dr. Zbigniew tidur kerana kepenatan.

1.

Bagi kita, ini mungkin hanya gambar biasa. Tetapi tidak bagi pesakit yang menjalani pembedahan. Cuba lihat gambar nombor 2, dia ialah pesakit tersebut, kelihatan masih sihat di tahun 2013. Gambar pembedahan ini amat istimewa untuknya.
🙂
Jika tidak kerana usaha doktor *selain dari ajalnya belum tiba*, sudah pasti dia tidak dapat meneruskan kehidupannya hingga kini. Ini kerana pada penghujung 90an, kaedah perubatan tidak moden seperti hari ini. Dan terlalu ramai orang yang menunggu giliran untuk menjalani rawatan. Gambar pembedahan Stanfield telah memenangi anugerah “Photo of the Year” oleh National Geographic pada tahun 1987.

2. Cari punya cari, tak jumpa la nama pesakit ni.

3. Dr. Zbigniew Religa. Telah mati pada 2009.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.