Kulit Melecur Akibat Sofa Bertoksik

Seorang lelaki berusia 56 tahun mengalami masalah kulit yang kelihatan seperti melecur dan kesan terbakar. William Harrington telah beli sofa hitam yang diperbuat daripada kulit melalui laman web eBay. Dibeli pada tahun 2011, ia merupakan perabot keluaran syarikat Argos dan dijual sebagai sofa second hand. Dia pun duduk la macam biasa. Namun pakcik Harrington mengalami sakit tekak, kulit jadi panas dan gatal seluruh badannya. Bila gatal dia garu, bila gatal dia garu lagi. Sehinggalah keadaan kulitnya menjadi teruk.

1.

Kemudian dia berjumpa dengan pakar kulit dan dimaklumkan yang sofa berharga 80 pound tersebut mengandungi bahan toksik beracun! Patut la jadi macamtu, rupanya bahan buatan yang digunakan tidak selamat. Mungkin cat kot. Selama 2 tahun baru dia tau puncanya.

Sofa yang dikeluarkan pada tahun 2010 oleh pihak Argos sebenarnya telah dipanggil semula selepas dijual di pasaran. Ini kerana ia tidak selamat. Jadi pihak pengeluar telah memberi ganti rugi kepada pembeli. Kes pakcik Harrington merupakan kes jadi mangsa penjual barangan second hand. Sofa ini tidak dikembalikan kepada Argos, tetapi telah dilelong di eBay. Kesian dia, ingatkan beli untuk rehat2, tapi lain jadinya!

2.

3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.