Pancing Mayat Jadi Sumber Pendapatan

Berpuluh mayat ditemui di Yellow River, bandar Gansu, China yang terdiri daripada mangsa pembunuhan, pendatang asing, bunuh diri dan lemas. Tugas mencari ini diserahkan kepada pemancing dan nelayan di kawasan tersebut. Pada zaman dulu, pemancing yang menjumpai mayat akan dihormati dan dihargai. Namun akibat perubahan ekonomi, ia berubah menjadi pekerjaan yang berbayar. Si pemancing akan diminta oleh keluarga si mati untuk cari mangsa yang hilang di sungai. Yellow River terletak berhampiran dengan empangan hidroelektrik.

1.
pancing-mayat-yellow-river

Salah seorang pemancing, Wei Xinpeng, menjadikan tugas ini sebagai sumber pendapatan. Sebelum tahun 2003, dia melakukan pelbagai kerja. Namun pancing mayat memberinya hasil yang lumayan.

2.
pancing-mayat-yellow-river

Bayaran dikenakan kepada orang yang memerlukan khidmatnya ialah 75 dolar terhadap pekebun, 300 terhadap pekerja am, dan 450 terhadap syarikat. Jumlah mayat yang ditemui agak banyak iaitu 80 hingga 100 mayat setahun, lelaki dan perempuan. Sekiranya pakcik Xinpeng jumpa dan tiada yang tuntut, mayat tersebut akan diletakkan semua ke dalam sungai.

Agak mengejutkan, dia pernah kehilangan anak di sungai ini dan tidak menemuinya..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.