Perang Baling Batu Di India

“Gotmar Mela” ialah festival baling/lempar batu di antara 2 penduduk kampung. Perang diadakan di Sungai Jam, berlangsung di daerah Chhindwara, India yang melibatkan kampung Pandhurna dan Sawargaon. Festival ini disambut setiap tahun iaitu pada hari selepas bulan baru Bhadrapad dalam kalendar hindu. Bagaimana ia dilakukan?

1.
festival-perang-baling-batu-gotmar-mela

Bendera pada kayu diletakkan pada di tengah2 sungai diantara 2 kampung ini. Kemudian penduduk akan berada di tebing sungai, baling batu ke arah satu sama lain, dalam masa yang sama cuba untuk ambil bendera tersebut. Penduduk kampung mana yang dapat, dialah pemenang. Dalam acara yang merbahaya ini, menjadi lumrah jika ada yang cedera ringan, parah dan ada juga yang mati. Ia pernah untuk diharamkan oleh pihak berkuasa tempatan namun tetap diteruskan kerana ini menjadi acara nenek moyang. Selepas perang batu tamat, peserta akan pergi ke kuil untuk mendapat restu dalam proses penyembuhan.

Gotmar Mela dikatakan festival untuk mengenang kisah cinta. Pemuda Pandhurna cuba lari dengan gadis Sawargaon namun disedari oleh penduduk kedua2 kampung. Lalu mereka dibaling batu hingga mati.

Festival ni ala2 perang paintball kan?

2.
festival-perang-baling-batu-gotmar-mela

Sumber gambar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.