Contoh Resume

Dalam artikel ini, kami ingin kongsi contoh resume terkini yang lengkap dan terbaik serta ringkas. Kami sediakan contoh format resume Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris/English dan boleh digunakan ketika mohon kerja dalam sektor kerajaan dan swasta. Resume ini sesuai untuk pekerja yang mempunyai pengalaman kerja, lepasan sekolah, universiti atau kolej/fresh graduate tanpa pengalaman kerja dan juga penuntut yang ingin memohon tempat untuk latihan industri/praktikal. Dan resume akan dihantar bersama cover letter atau surat permohonan kerja.

“Contoh Resume Bahasa Melayu”

contoh-resume

Artikel Berkaitan:
Beza Antara Curriculum Vitae CV Dengan Resume
Cara Buat Cover Letter Atau Surat Permohonan Kerja
Contoh Cover Letter Atau Surat Permohonan Kerja
Cara Buat Resume
Cara Memperkenalkan Diri Semasa Temuduga

“Contoh Resume Bahasa Inggeris/English”
contoh-resume

Contoh resume diatas adalah untuk pekerja yang mempunyai pengalaman kerja. Walaupun anda pernah bekerja sebagai pembantu jualan separuh masa, ia juga boleh dikira sebagai pengalaman.

Jika memang tiada pengalaman dan juga lepasan institusi pengajian, sila kosongkan ruang Pengalaman Kerja/ Work Experiences. Masukkan apa yang anda lakukan samada sumbangan dan pencapaian semasa menuntut di ruang Aktiviti/Activities.

Kami tidak bekerja di bahagian sumber manusia/human resource. Namun sekiranya ada sebarang persoalan, anda boleh tinggalkan pertanyaan di ruang komen dibawah. Yang mana boleh dijawab, kami akan jawab.

3 thoughts on “Contoh Resume

  1. reference dan expected salary tu penting tak kalau nk bt resume utk mohon praktikal?

    • Hai Khairul,

      Reference adalah maklumat penting apabila nak mohon praktikal sebab ia akan menjadi sumber rujukan bakal majikan.

      Dan expected salary tidak dinyatakan dalam permohonan anda kerana kebiasaannya majikan telah tetapkan berapa yang mereka akan bayar kepada pelajar praktikal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.