Fakta Menarik Tentang Nokia

Dalam artikel ini, kami nak kongsi asal usul jenama Nokia dan beberapa fakta menarik. Seperti yang anda tahu, Nokia merupakan salah satu jenama pengeluar telefon bimbit/pintar di pasaran.

1. Connecting People
nokia-fredrik-idestam-leo-mechelin

Sebelum perniagaan telefon, Nokia adalah sebuah syarikat pengeluaran kertas bermula pada tahun 1865. Ia diasaskan oleh jurutera Fredrik Idestam di bandar Tampere, Finland. Tahun 1868, kilang kedua dibina berhampiran Sungai Nokianvirta. Tahun 1871, Kilang ini menjadi syarikat bersama diantara Idestam dan kawannya, Leo Mechelin. Maka wujud Nokia Company.

Nama Nokia diambil dari Sungai Nokianvirta.

2. Fredrik Idestam (kiri) & Leo Mechelin (kanan)
nokia-fredrik-idestam-leo-mechelin

3. Kilang berhampiran Sungai Nokianvirta
nokia-fredrik-idestam-leo-mechelin

Nokia membangunkan teknologi rangkaian telefon bimbit persendirian tahun 1971. Penduduk di seluruh Finland dapat coverage 100% pada tahun 1978!

Sebelum bidang pengeluaran elektronik pada tahun 1960, bisnes Nokia adalah barang berkaitan getah antaranya boot getah, perkakas elektrik dan kabel.

Korang perasan tak Nokia tak masukkan nombor 4 dalam mana2 model telefon keluarannya? Ini kerana nombor ni dianggap tidak bertuah atau malang negara di timur dan selatan Asia.

Ringtone SMS dalam model Nokia ialah Morse code.

One thought on “Fakta Menarik Tentang Nokia

  1. what had happened to Nokia nowaday?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.