Lukisan Etoile Bleue [3 gambar]

Lukisan Etoile Bleue (Peinture) merupakan salah satu lukisan termahal di dunia. Karya oleh Joan Miró pada tahun 1927 di lelong dalam satu acara yang dijalankan di bilik lelong Sotheby’s London. Lukisan ini telah berjaya dimiliki oleh seseorang yang membidanya melalui telefon. Jangan terkejut kalau lukisan ni bernilai USD36.95 juta!!

Lukisan bentuk merapu-rapu pun harga sampai juta-juta. Macam lukisan anak kecil di dinding rumah je. Tapi tu la, hanya yang berjiwa seni je kot faham apa yang lukisan ni cuba sampaikan. Jadi, kalau anda memiliki tangan yang tak berseni, jangan sedih. Mana tau lukisan anda bernilai ratus2 ke, ribu2 ke 😀

1.

Teruskan Membaca

Kenapa Tulisan Doktor Buruk

Tulisan doktor buruk? Seperti cakar ayam dan susah nak dibaca? Ada yang kata belajar tinggi-tinggi tetapi tulisan tah apa-apa sampai orang pun tak boleh nak baca. Amboi! Suka-suka hati je nak cakap macamtu yer.


*Tepuk dahi je la tengok tulisan ni. Sepatah pun tak faham.

Tahukah anda kenapa tulisan doktor sampai jadi tahap sebegitu? Puncanya ialah Teruskan Membaca

Kopi Death Wish Kopi Terkuat Di Dunia [5 gambar]

Kopi Death Wish merupakan kopi yang terkuat di dunia kerana kandungan kafeinnya. Ia mengandungi kandungan kafein lebih 200% dari kopi biasa.

Kopi yang kita beli di kedai-kedai atau restoran akan panggang biji kopi sehingga hitam. Ini menyebabkan kandungan kafein semakin berkurangan. Tetapi pihak pengeluar Death Wish memanggang biji kopi mereka separuh hitam untuk mengekalkan kafein. Mereka juga menjaga mutu dengan memastikan kelembapan dikekalkan dan tahap ketumpatan dikawal. Biji kopi yang digunakan bukan dari jenis Arabica tetapi Robusta. Kopi yang kita minum kebanyakannya dari jenis Arabica.

Kopi ini tidak dijual di kedai, hanya boleh dibeli secara online. Harganya US$19 untuk +-500gram. Menarik dan ingin mencubanya? Layari deathwishcoffee.com untuk beli dan maklumat lebih lanjut.

1.

Teruskan Membaca